diumenge, 30 de març del 2014

Pràctica: Glogster

Amb Glogster podem elaborar murals adaptant-los a qualsevol edat dels alumnes, àrea i tema. 


Per a elaborar un Glogster, seguirem els següents passos:

1. Busquem Glogster en Google.
2. Punxem la primera opció i, després, en Go to Glogster (ho trobem a la part dreta, dins d'un semicercle rosa). Si encara no tenim creat cap compte en Glogster, punxem en l'opció de Sign Up per a donar-nos d'alta.


El glogster educatiu ens permet treballar amb els alumnes de classe.

3. Quan ja tenim accés a la pàgina, en Poster Glog , punxem la primera de les opcions que ens conduirà directament a una opció de treball.


  •  La primera opció és on posa Tools, on podem punxar i trobar moltes altres opcions que anirem descrivint més endavant.
  •   A la a dreta de Tools, trobem una fletxeta que ens permet pujar qualsevol arxiu que nosaltres vulguem. Per exemple: si es tracta d'una imatge, podem pujar-la des del lloc on estiga guardada aquesta i emprar-la com a fons o com a element per al nostre mural.
  • Amb la tercera icona, podem crear l'accés a arxius que hi haja a internet, usant els seus enllaços.

Punxant sobre Tools, podem triar l'opció de:
  •  Text. Podem afegir qualsevol entrepà que vulguem. Quan l’hagem triat, punxem doble clic sobre la bafarada i podem començar a afegir el text. Podrem canviar el tipus de lletra, el color, la mesura… On estan les fletxetes de la bafarada, punxant sobre aquestes, podem modificar la mida de la bafarada. Punxant sobre aquesta, amb un clic en el botó esquerre, podem moure-la.



Si volem bloquejar la bafarada per a no permitir canvis en aquesta, ho fem punxant sobre el cadenat. 

- Dins de les opcions que podem trobar en les bafarades, està la de duplicar-les. Ho podem fent punxant sobre el botó quart començant pel final.
- Amb el botó cinqué, les conduirem al fons.
- On apareix la icona d'hipervincles, podem punxar fer afegir-ne un.
- Amb el dibuix que representa com una bareta màgica, podem posar-li sombra a la bafarada i amb el quadre d’opcions podem triar el color que volem donar-li a la sombra, fer-la més o menys obscura…

  •         Gràfics. Tenim l'opció de triar uns gràfics predissenyats que ens ofereix la pàgina o bé, podem pujar gifts. Dins de l’opció de gràfics, també podem punxar en les que posa animated (gràfics animats), canviar el color dels gràfics, és a dir, tots els gràfics es poden editar. També podem ficar-los darrere, duplicar-los...

Image. Podem insertar imatges nostres, agafar-les d'internet o, triar les que hi ha predissenyades en aquesta pàgina. A més. també podem trobar imatges amb animacions i afegir marcs a fotos que nosaltres afegim.







  •          Wall. Afegim un fons i podem modificar-lo segons les opcions que triem. En funció en que nosaltres vulguem, podem modificar el fons de pantalla: normal (ho deixa amb les mateixes mesures), tie (allargat) i scretch and filled (ajustat i rellenat).


  •           Page. Posar un fons darrere del fons que nosaltres hem posat. Seria com afegir un marc al nostre fons.
  •         Audio.  Per a afegir un audio, podem fer ús de la pàgina: Jamendo (pàgina d'Internet gratuita  per a descarregar música). Podem triar un audio i també el botó (image) elegint la imatge on, posteriorment podrem clicar per a que comence a sonar l’audio una vegada haja estat publicat.


  • Vídeo. Podem afegir vídeos. Amb l’opció de preview, podem veure el vídeo.

  •          Save. Quan hagem acabat de elaborar el nostre mural, posem el nom que vulguem i completem també l’apartat de tags (etiquetes) i, tot seguit, punxem en save Glog.

Amb back to edit, podriem fer canvis d’edició i tornar a publicar-lo posteriorment.

Si punxem en Back to the dutch board ens sortirà el títol del nostre blog. Ací, tenim diverses opcions i, entre elles, la d'imprimir el Glog.


També podem:

- Afegir qualsevol comentari. A l'igual que en amb el blog, en el nostre glog també es poden afegir comentaris. Per a afegir-ne un comentari en general, punxarem en What is your new glog about. Si el que volem és comentar un en concret, punxem sobre eixe mural i afegirem el nostre comentari punxant en Add your comment (part inferior).

- Fernos amics o fans d'un usuari, saber els glogs que té eixe usuari, a quina comunitat pertany...

- Veure la quantitat de visites del nostre glog, si tenim amics o fans...

- Afegir una imatge per al nostre escriptori, en Background.

- Canviar el fons de la lletra, amb Template.

- Canviar el fons de l'escriptori, on posa Color.

- Saber les comunitats que hi ha sobre un tema, en l'opció de Community.

- Veure Glogs, on està la llista dels nostres Glogs.

- Escriure un missatge, punxant en Message.

- Buscar informació sobre un tema concret, si escribim aquest tema en un quadradet blanc que tenim a la part superior dreta.



 INFORMACIÓ ADDICIONAL

  • Creem un Glog
L'activitat relacionada amb aquesta entrada que nosaltres havíem de fer és, com us podeu imagnar, un mural en Glogster, és a dir, un Glog. 
Aquest Glog tracta el tema de la primavera i està pensat per a alumnes de 10 anys d'un col·legi d'Educació Primària. La finalitat és elaborar un mural com qualsevol que puguérem fer amb cartolina (encara que amb més opcions) i usar-lo a l'aula per a tindre un suport visual i textual a partir del qual podem explicar als nostres alumnes alguns dels trets més significatius sobre la primavera. 
Hem de tindre en compte que un mural per a alumnes de 10 anys ha d'incloure imatges relacionades amb el tema i, per què no, també ha de tindre text on s'afegisca informació relacionada. Això sí, no tractem de plenar el mural de lletres perquè potser, només lllegiran la primera frase.
També podem crear activitats i afegir-les al nostre Glog per a que els alumnes pensen i reflexionen.
Tenint en compte tot açò esmentat anteriorment, hem creat el nostre propi Glog:






  • Per què usar Glogster i no altres recursos com els murals de paper?
En primer lloc, m'agradaria comentar una idea que considere força important: les noves tecnologies no han de suprimir tots els recursos que s'empraven anteriorment. És evident que les TIC ens faciliten molt el treball, entre altres coses, però tot i això, els alumnes han de conèixer diversos mètodes per a arribar a un mateix objectiu. 
En aquest cas, parlem del Glog. És un mural que podem crear mitjançant Glogster (una pàgina web que ens permet crear murals i accedir-hi a ells on-line). Però no per aquest motiu, hem d'oblidar que un mural fet manualment també pot ser un recurs molt útil per als nostres alumnes a l'aula.
Tornant al tema del Gogster, m'agradaria afegir que sempre que fem ús de qualsevol recurs didàctic (en aquest cas, de les TIC) hem de saber quin és el motiu i l'objectiu pel qual l'usem. En aquest cas, tobem que són diversos:

- Amb molta probabilitat, els alumnes estaran molt més atents a una explicació del mestre basant-se en ferramentes de tecnologia que amb paper. És a dir, trobaran la explicació i el tema molt més atractius.

- Ens ofereix flexibilitat, ja que podem fer modificacions: afegir o traure imatges, modificar el text, canviar alguns vídeos...

- Evitarem comprar cartolines. Fen ús del projector i l'ordinador de l'aula, podem tindre el nostre Glogster preparat per als nostres alumnes.

- Donarem un ús didàctic a les TIC.

- No hem de transportar el material, podem accedir-hi a ell mitjançant Internet.

- Sempre tenim l'opció d'imprimir-lo en cas de que vullguem fer-ho.

- Podem afegir elements multimèdia com vídeos i audios i, així, contextualitzar encara més la nostra explicació i fer-la més divertida.

divendres, 28 de març del 2014

TEMA 7: EINES DE LA WEB 2.0: BLOGS I WIKIS

ÍNDEX

1. Característiques d'un blog
2. Tipus de blogs
3. Característiques d'una wiki
4. Exemples de models de wikis i blogs



1. Característiques d'un blog.

Principals característiques d'un blog:

- Espai web on el seu autor/a escriu cronològicament els posts.
- Els lectors podeen deixar els seus comentaris, és a dir, interactuar.
- Fàcils de crear (plantilles, inserció de foros, vídeos, so, enllaços). S'editen on-line.
- Els articles (cadascun el seu URL) es poden organitzar per categories i etiquetes (tags).
- Servidors gratuïts: Blogger i Wordpress
- Alguns permeten als autors saber quan se'ls cita en altre bloc (trackback, pingball)
- Ofereixen sindicació/subscripció de continguts perquè els subscriptors puguen rebre informació sobre les actualitzacions - RSS.
- Solen incloure cercadors interns, llistats d'altres blocs i altres funcionalitats (Gadgets i Widgets).




2. Tipus de blogs

- Bloc de Centre: primers tipus de blog que existeixen (parlen d'elements propis de l'aula).

- Bloc d'Aula: compartim professors i alumnes.

- Bloc de Professors.

- Bloc de Blocs: bloc on es recopila informació d'altres blocs.

- Bloc de Pobles: recopilació d'informació sobre els pobles.

- Bloc de Recursos.

- Bloc d'Alumnes.



3. Característiques d'una Wiki


La diferència respecte al bloc: és una manera de construir qualsevol tema de forma col·lavotativa on anem unint les distintes informacions que els membres aporten.

Característiques:

- Espai web amb estructura hipertextual de pàgines referenciades en un menú lateral.
- Diverses persones/autors aleboren continguts de manera asíncrona (no publiquen al mateix temps, un ho fa primer i l'altre, després).
-  Solen mantenir un arxiu històric de les versiones anteriors i faciliten la realització de còpies de seguretat.
- Són espais on-line molt fàcils de crear, solen incloure un cercador intern i faciliten la sindicació (RSS o feed) de continguts.



4. Exemples de models de wikis i blogs 

WIKIS
  • Centuji
  • Aulablog21.wikispaces.com
  • Infofilosofia.com

Per a ser invitats, hem d'enviar una petició a l'administrador.

En aquestes wikis podem trobar enllaços a altres pàgines web.


BLOGS

  • Jcarmonaespinosa.blogspot.com
  • Blocs.xtec.cat/mistralciencia/



5. Ús didàctic de Blogs i Wikis

- Es poden utilitzar com a portafoli digital. Poden elaborar aquí alguns dels treballs que els encarreguen els professors.

- Fer brainstorming (pluja d'idees) sobre un tema.

- Coordinació del periòdic escolar o de qualsevol activitat.

- Lloc on el professorat emmagatzema materials i ordena materials o informacions d'interés per al seu treball.

- Enllaç al tauler d'anuncis dels professors (RSS, alumnes).

- Boc personal del professor orientat als seus col·legues (comparteixen un mateix treball).



INFORMACIÓ ADDICIONAL

  • Aportacions dels bogs a les aules.
Com tots ja sabem, els Blogs són pàgines web amb què la web 2.0 ens permet treballar. El que ací adjunte és un enllaç a una entrada de blog: Blogs, ¿para qué os quiero?.
En aquesta pàgina trobem una sèrie de motius que ens animen a usar Blogger a la nostra aula. A més, trobarem una gran diversitat d'enllços a altres blogs que ens poden resultar de gran utilitat.

  • "Wikis en l'educació".
Es tracta d'una pàgina amb informació sobre les wikis i, el més ens ha de despertar l'interés: què són, les seues característiques i el seu ús en l'educació. Per encara hi ha més, i és que també ens comenta una desventatja pel que fa al paper del professor i una altra referent a l'alumne. 
Per a acabar, afegirem que es tracta d'una pàgina amb informació molt completa ja que també s'esmenten algunes wikis i quines aportacions poden donar aquestes al nostre treball com a docents.


  • Característiques de les Wikis i dels Blogs.
Font:
http://www.aularagon.org/Files/UserFiles/File/ESCUELA2.0/wikiwsblog.jpg

En aquesta imatge podem observar i aclarir amb facilitat quines són les característiques de les Wikis i quines són les pròpies del Blog. D'aquesta manera, farem un ús més apropiat d'aquests quan vullguem utilitzar-los per a fer alguna tasca.




TEMA 6: EINES DE LA WEB 2.0: CLOUD COMPUTING

(tema 12 del manual)

Índex:

1.      Computació en núvol
2.      Avantatges del Cloud Computing
3.      Desavantatges del Cloud Computing
4.      Tipus de Núvol
5.      Aplicacions educatives en el núvol



1.  Computació el núvol. 

     El terme núvol s’empra per a fer referència a que nosaltres no només podem accedir a la informació que tenim al nostre ordinador. 

     És el terme per designar als ordinadors en xarxa que distribueixen capacitat de processament, aplicacions i grans sistemes a moltes màquines.

      Les aplicacions basades en tecnologia núvol no funcionen en un sol ordinador, sinó que es difonen per tot un cluster distribuït, utilitzant espai d’emmagatzematge i recursos informàtics de tantes màquines.

    Ens dóna l’opció de treballar en pàgines web on podem afegir la nostra informació (ex.:google drive) sense haver de tenir-la al nostre ordinador.


Els serveis de computació en xarxa tenen 3 nivells:

Nivell 1: aplicacions que tenen una sola funció a les quals normalment s’accedeix mitjançant un ordinador. Per exemple: gmail.

Nivell 2: ofereix la infraestructura sobre la qual es fabriquen i funcionen aquestes aplicacions. Per exemple: App Engine.

Nivell 3: són els que ofereixen recursos purament informàtics sense una plataforma de desenvolupament.  Exemples: GoGrid, Elastic, Computing Cloud.


2.      Avantatges del Cloud Computing.

-      En el núvol es consumeix solament l'energia necessària, la qual cosa contribueix a l’ús eficient de l’energia.

-       No existeix la caiguda del servidor perquè sempre hi ha algú controlant-la, de manera que no cal esperar que siga arreglat.

-      Les actualitzacions són automàtiques i es conserven totes les personalitzacions que hàgim introduït.

-      Es pot començar a treballar ràpidament en qualsevol aplicació.

-      Es pot prescindir d’instal·lar qualsevol tipus de maquinària i, per tant, requereix molta menys inversió.

-      Les infraestructures utilitzades tenen una majora capacitat.


3.      Desavantatges del Cloud Computing

-      La disponibilitat d’aplicacions depén de la disponibilitat d’accés a Internet.

-      Tots els treballs i dades de l’usuari estan en el núvol, de manera que si hi hagués algún problema es por posar en perill la seguretat dels nostres materials.

-      L’usuari no disposa de còpies de seguretat, com podia tenir-les quan el programari que utilitzava podia estar instal·lat.


4.      Tipus de núvol

-          Els núvols públics:

o   Manejades per altres persones i alberguen el treball de molts
   clients.
o   Els sistemes d’emmagatzematge són comuns.
o   Els servidors, la xarxa i els discos , també els serveis que són
   gratuïts solen estar situats en aquest tipus de núvols.

-          Els núvols privats.
o   Millor opció per a les empreses o organitzacions que volen tenir
   un servei propi amb les aplicacions que desitgen, a mesura de
   les seves necessitats.
o   Són els propietaris del servidor, disc.



5.     Aplicacions educatives del núvol:

-      Google Docs. Per a l’elaboració compartida de documents, fulls de càlcul, presentacions…

-      Dropbox. Permet als usuaris deixar qualsevol arxiu en una carpeta designada. Aquest arxiu és sincronitzat en el núvol i en tots els altres ordinadors del client. Té suport per a historial de revisions, de manera que els arxius esborrats poden ser recuperats.

    Ambdues aplicacions proporcionen ordinadors virtuals a estudiants i personal sense necessitat que cada persona posseeix un ordinador portàtil o de taula. Solament és necessari un navegador i accés a internet per disposar d’emmagatzematge i recursos il·limitats.



INFORMACIÓ ADDICIONAL

Oponió personal:

    Jo, que sóc estudiant d'universitat, trobe que el cloud computing és realment útil. Moltes són les vegades en què ens demanen fer treballs en grup i, és clar, a la universitat, els companys d'una mateixa classe som de diversos pobles. I quan en una de les assignatures del divendres ens demanen fer un treball en grup per a entregar dilluns (o, inclòs en aquelles en què ens donene un major marge), arriba el nostre dilema: on i quan? 

     Fins que recordem la genial idea del cloud computing que arriba per a resoldre el problema i diem: no et preocupes, jo m'encarregue d'aquest punt, tu d'aquest i tu d'aquest altre i, a poder ser, entrem les tres el dissabte pel matí en Google Drive per veure com va quedant el treball. 

     I, aleshores, ens n'adonem que sense tindre eixos arxius al nostre ordinador, podem treballar amb aquests i, el més important: totes podem accedir a una mateixa informació, al mateix temps i interactuar amb aquesta! Aquestes són els principals avantatges del cloud computing.


Imatge representativa del cloud computing:



    Aquesta imatge representa, d'una forma més gràfica, el significat del cloud computing. A una mateixa informació que hi ha a Internet es pot accedir de diverses maneres, amb diversos recursos encara que en ningún d'aquests estiga guardada dita informació.







divendres, 7 de març del 2014

Pràctica: LINO IT


1. Per accedir a la pàgina de Lino It: busquem Lino It en Google i en la primera opció que apareix ja podem triar entre entrar (Login, en cas de tenir un compte creat) o, crear un compte nou (Sign in). Tenim diverses possibilitats per accedir a Lino It: amb un ordinador, amb un IPad...

En el nostre cas, com que encara no tenim cap compte creat, punxarem en Sign in i omplim les dades que es requereixen per a donar-nos de alta.




Un inconvenient és que només podrem triar entre quatre idiomes: anglés, coreà, japonés i xinés.


2. Per a fer un suro virtual: (per al nostre suro virtual)

    • Triem un tema en concret i fiquem diversos post-its que usarem per a fer la introducció del tema.            
    • A la part inferior del suro, també mitjançant post-its, posem la bibliografia o recursos consultats. Inclourem també les solucions dels exercicis.
    • A la part inferior esquerra, situarem post-its on descriurem activitats per a fer els alumnes.
    • A la part superior dreta, hi haurà post-its on detallem els objectius de tractar aquest tema amb eixes determinades activitats.


3. My canvases: són els murals (superfícies) on ficarem els nostres post-its. 

Podem crear un nou canvas si punxem en Create a new canvas. On posa name, escriurem el títol d'eixe canvas i en background tindrem l'opció de triar el disseny del nostre mural que més ens agrade.



També podem modificar la privacitat del canvas. Nosaltre triarem l'opció de everyone may post sticky, és a dir, el deixarem obert per a qualsevol persona que vullga fer modificacions en el nostre mural.

En details tenim més opcions per poder triar relacionades amb l'ús del nostre canvas.

Una vegada omplides totes aquestes dades, punxem en create a canvas (part inferior). Una vegada creat el nou canvas, ja podem començar a treballar sobre el nou suro virtual.





4. El que podem fer en el suro virtual
  • Triem el post-it que volem. Aquest apareixerà en gran al mig de la pantalla. Trobarem que hi ha diversos quadres i opcions. 
    • En el quadre més gran, escriurem el missatge que desitgem que aparege. 
    • En tag escriurem allò amb que vullguem reconèixer posteriorment eixe post-it, és una cosa pareguda a les etiquetes del bloc.
    • També tenim l'opció d'afegir icones i canviar el color del post-it i el color i mida de la font. 
    • En l’opció Dua Date triem quan volem que ens aparega aquest post-it i rebrem avisos al nostre correu (si abans hem triat aquesta opció quan decidíem la seguretat i altres opcions sobre els nostres canvases) . Si no volem triar cap data en concret, això és, si el que només volem és tindre el post-it , punxem en none i quan aparega el calendari, tornem a punxar sobre la mateixa opció.
    • Si cliquem en send apareixerà un requadre on fique recipient. Ací ficarem el correu de totes les persones a qui vulguem que arribe el post-it que hagem creat (qualsevol persona que cree el post-it pot fer açò).
    • Quan hagem abacat de crear el nou post-it, punxarem en post amb l'objectiu de que aquest aparega en el nostre suro.

  • En el requadre que apareix a la part superior dreta, és on anteiorment haurem triat el post-it que hagem desitjat i on podrem punxar qualsevol dels altres per crear-ne un nou. 
          Però també tenim altres opcions:
    • Afegir fotografies: punxarem sobre la imatge on està la foto i veurem que apareix un nou requadre que ens dóna la opció de seleccionar archivo i agafar una imatge que nosaltres tinguem guardada. Clicarem en frame si el que volem és afegir un comentari, tag, icona o Dua Date i ho farem amb les mateixes instruccions que hem seguit abans per a crear el nostre post-it.
    • Afegir un vídeo: punxem sobre el dibuix amb què reconeixem els vídeos. Si volem agafar un vídeo de youtube, copie el url i l’afegisc en el requadre de URL. . Només podrem afegir vídeos de youtube, vimeo o ustream.
    • Afegir qualsevol altre document que tinguem a l’ordinador: punxem sobre la imatge del clip menut i triem el document que desitgem. Després, podem afegir un comentari i tag, si així ho volem.
    • Crear un post-it "blanc": aquest és un post-it on podem classificar més post-its dins i amb la característica de tindre el fons transparent.

                                                    fotografia         vídeo      altre doc.    post-it blanc

    • El dibuix de la caseta ens condueix a My Page, la pàgina principal.
    • En la i de Information podem veure l'URL, el Link i l'Embed lino del nostre compte.
    • El signe de preginta representa l'opció Help i punxant sobre aquest, podrem obtindre ajuda per a treballar amb Lino It.
    • Punxant en el dibuix de Logout, tancarem la nostra sessió i els canvis es guardaran automàticament.

SABER QUE:

  • Després d'haver triat cadascun d'aquests documents, fotos o vídeos... clicarem en post per a guardar-los i que apareguen en el nostre mural.
  • En cadascun dels post-its que hagem creat, tenim la’opció d’edit, set due to date, send this sticky, copy to another canvas (poder copiar-lo o ficar-lo en algun altre canvas), o peel off (eliminar).
  • Si volem eliminar un canvas, punxem en la pàgina d’inici sobre My canvases i triem quin canvas volem eliminar. Per a fer-ho, punxem en el dibuix que representa una paperera.

5. Crear grup.

Per crear un grup, cliquem sobre My groups, i després, en Create new group



Dins d’ací, tenim l’oportunitat de donar-li nom al grup, una descripció, i, fins i tot, afegir una icona. 

Una vegada ja omplides i triades les opcions com nosaltres vulguem, punxarem en l’opció de crate a new grup, que apareix baix. 




Novament, apareixerà un altre quadre amb diversos apartats que també haurem d'omplir amb dades relacionades amb el nostre grup.






INFORMACIÓ ADDICIONAL


  • Què és Lino It?

Lino It és un tauer d'anuncis virtual per a organitzar les nostres notes en suros online.Aquestes poden ser visualitzades des de qualsevol ordinador amb connexió a Internet. Lino It ens proporciona aquesta funcionalitat, a més de poder publicar fotos, vídeos i URL's amb comentaris i possibilitats d'enviar-ho als nostres grups, ja siga de forma pública o privada.

Si encara no ens hem enregistrat en Lino It, a continuació trobarem els passos que hem de seguir per a fer-ho i les possibilitats que ens ofereix.



  • Lino It pas a pas
En aquesta pàgina podem aclarir molts dels dubtes que ens puguen sorgir a l'hora de crear un mural en Lino It. A més, l'última imatge presenta un mural en Lino It sobre un tema concret: els volcans. D'aquesta manera, ens podrem fer una clara idea de com pot quedar i què podem inclore en el nostre projecte que fem mitjançant aquesta pàgina web. 



  • Fem un mural en Lino It
Ací, adjuntem el nostre mural fet amb Lino It. Està pensat per a alumnes de segon cicle i tracta el tema de les quatre estacions de l'any. En el nostre mural trobem diversos apartats com son: Introducció, Objectius, Activitats i Bibliografia i Solucions. Tots aquests apartats inclouen diversos post-its amb informació i activitats relacionades amb el tema a tractar.

Enllaç del nostre Lino-It.




dijous, 6 de març del 2014

TEMA 5: LA WEB 2.0

ÍNDEX     (tema 11; punts 1,2,3,4,5 i 14)


  1. INTRODUCCIÓ
  2. DIFERÈNCIES ENTRE LA WEB 1.0 I LA WEB 2.0
  3. APLICACIONS DE LA WEB 2.O
  4. IMPLICACIONS EDUCATIVES DE LA WEB 2.0
  5. INFORMACIÓ ADICIONAL

1. INTRODUCCIÓ

La estructura actual d'Internet (també coneguda com a red o web) no és la de fa uns anys, i els recursos que podem trobar ofereixen noves possibilitats inexistents anteriorment. Per aquest motiu, en els punts que segueixen a la Introducció azalitzarem quina estructura de web existeix actualment i com podem fer ús d'aquesta per al procés d'ensenyament-aprenentatge.
Aquesta nova Web és la 2.0 que va suposar l'evolució de les aplicacions tradicionals cap a les aplicacions web enfocades a l'usuari (va irrompre l'any 2004). 
La col·laboració i participació es converteixen en característiques principals de les accions que es desenvolupen en la Web 2.0. Amb aqueta és possible una interconnexió social molt major. Hem passat d'un model d'Interneton l'usuari era receptor de la informació existent en la red (Web 1.0) a un model en què l'usuari és emissor i receptor al mateix temps i, també, autor de continguts (Web 2.0).
Hi ha hagut una evolució del "llegir" a Internet a "llegir i escriure" a Internet.


2. DIFERÈNCIES ENTRE LA WEB 1.0 I LA WEB 2.0

Característiques de la Web 1.0
  • Pàgines Web estàtiques
  • Els continguts són produits pel Webmaster (qui ha prodit aquesta pàgina web)
  • L’arquitectura de treball és Client-Servidor (ens conectarem a un servidor i arreplegarem la informació que podem trobar a aquest servidor, però no ih podriem interactuar)
  • Visualització dels continguts mitjançant un navegador Web (tenim un contingut a internet i l’única manera de visualitzar el contingut és mitjançant un Navegador Web, mateixa característica que en la Web 2.0)
  •  És necessari tenir instal·lat un programari client en l’ordinador (és necessari tindre instal·lat un programa per poder treballar amb aquest. En canvi, en la Web 2.0 no és necessari)

Característiques de la Web 2.0
  • Gran interacció entre els usurais
  •  La plataforma de treball és la pròpia pàgina web( no és necessari tenir instal·lat un programari client pen l’ordinardor)
  • Contingut dinàmic (la informació que hi trobem és dinàmica, no sempre es té la mateixa informació)
  • Visualització mitjançant navegador, Lector RSS (no has de ficar-te directament a la pàgina per veure una determinada informació, automàticament ens arriba la nova informació que s’ha actualitzat i amb la que hem tingut contacte anteriormet)
  • L’escriptura Web és compartida
  • La unitat mínima de contingut o article
  • Tots som autors de la informació (no només pot escriure la persona que el crea)


3. APLICACIONS DE LA WEB 2.0

Aplicacions de la Web 2.0 segons l’activitat a la qual es destina:
  1.  Per a expresar-se, crear i publicar: Blocs, WikiS
  2. Per a compartir, publicar i crear informació: PodCast, Youtube, Flickr, Del.lici.ous, SlideShare
  3. Xarxes Socials: Second Life, Twitter, Facebook
  4. Per a accedir a informació d’interés: RSS, XML, BlogLines, GoogleReader, cercadors especialitzats.



4. IMPLICACIONS EDUCATIVES DE LA WEB 2.0
  •  És un espai social horitzontal i ric en fonts d’informació
  • Està orientat al treball autònom i col·laboratiu
  • Crític i creatiu, fomenta l’expressió personal
  • Permet investigar i compartir recursos, crear coneixement i aprendre
  • Facilita un aprenentatge més autònom, major participació en les activitats grupals
  • Hi ha més interés i motivació
  • Permet elaborar materials (sols o en grup), compartir-los i sometre’ls a comentaris dels lectors
  • Ofereix espais on-line per a la publicació de continguts
  • Possibilita noves activitats d’aprenentatge i avaluació
  • Millora competències digitals (cercar, processar, comunicar)
  • Creació i gestió de xarxes de centres i professors    

5. INFORMACIÓ ADDICIONAL

1

Amb aquesta imatge, podem fer-nos una lleugera, però clara idea de què ens ofereix la Web 2.0. Els usuaris poden tindre accés a les ferramentes seguint uns mitjans. També podran accedir als serveis que ofereix aquesta Web 2.0, i no només accedir-hi, sinó que també ser els creadors de serveis i mitjans per permetre a altres persones l'ús de noves ferramentes. És a dir, amb la Web 2.0, podem tant rebre com oferir. Ens permet, per tant, participar, interactuar, conversar i  accedir a continguts, així com afegir-los nosaltres mateixa. 



2

Una pàgina molt interessant que hi ha a Internet és aquesta: La web 2.0 recurso educativo
Dins d'aquesta podrem trobar un quadre amb informació realment interessant per a qualsevol docent de l'actualitat. Aquest quadre inclou diverses ferramentes de la Web 2.0 que podem usar a l'aula, quines són les seues característiques, funcions i alguns exemples. A més d'aquest quadre, trobem altra informació com més enllaços de ferramentes de la Web 2.0 per a l'ús educactiu, ventages i inconvenients i com implantar la Web 2.0 en el procés d'ensenyament-aprenentatge.




diumenge, 2 de març del 2014

TEMA 4: LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ A LA SOCIETAT DIGITAL.


Índex

     1. Característiques de la Societat TIC 
     2. Què són les TIC?
     3. Característiques de les TIC
     4. Aportacions de les TIC
     5. Limitacions de les TIC

           
1.-Característiques de la Societat TIC

"La societat de la informació és un estadi de desenvolupament social caracteritzat per la capacitat dels seus membres (ciutadans, empreses i Administracions públiques) per a obtindre, compartir i procesar qualsevol informació per mitjans telemàtics instantàneament des de qualsevol lloc i en la forma que es preferisca" (Comisión Sociedad Información, 2003, 5).
  • Gran presència dels “mass media” (tota la informació a la que podem accedir en els diversos formats) i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), amb els seus llenguatges audiovisuals en tots els àmbits de la societat: oci, llar, món laboral...
  • Gran quantitat d’Informació al nostre abast. Cada vegada ens resulta més fàcil accedir a tot tipus d’informació però precisament l’abundància de dades que tenim, ens fa difícil seleccionar en cada cas la informació més desitjada.
  • Continus avanços científics i tecnològics en tots els camps del saber (especialment en bioenginyeria, enginyeria genètica, noves tecnologies). El coneixement es va renovant veloçment.
  • La fi de l’era industrial. La major part de la població activa dels països en els quals s’ha consolidat la “societat de la informació” treballa en els sector serveis, i sempre amb una forta dependència de les TIC per a realitzar els seu treball.
  • Llibertat de moviment. La “societat de la informació”, sustentada per la voluntat de globalització econòmica i cultural, porta amb si una creixent llibertat de moviment.
  • Nous entorns laborals. Les noves tecnologies revolucionen l’organització dels entorns laborals i obren grans possibilitats  al tele-treball.
  • Tendència a la globalització de la societat.
  • Desigualtat de la incorporació de les TIC en els diferents llocs al món. Açò està donant lloc a una bretxa digital que està derivant en exclusió social.


2.- Què són les TIC?

Conjunt de processos i productes derivats de les eines (maquinari i programari), suports i canals de comunicació, relacionats amb l’emmagatzematge, processament i transmissió digitalitzada de la informació. Exemples: mòbil, PowerPoint o pen-drive perquè ens transmet informació (software i hardware).


3.- Característiques de les TIC

  • Immaterialitat (no és tangible, no es pot tocar una pàgina web).
  • Deslocalització (no té lloc concret, podem accedir a les TIC des de qualsevol lloc si disposem dels mitjans necessaris).
  • Interactivitat.
  • Instantaneïtat (treballar amb qualsevol persona i al instants ens contesta).
  • Reproducció il·limitada (no hi ha un límit establert respecte al seu ús).
  • No linealitat (hiperenllaços).
  • Interconnexió.
  • Diversitat/multiformat (text, imatge, so).


4.- Aportacions de les TIC

  • Fàcil accés a tot tipus d’Informació, sobre qualsevol tema i en qualsevol format. La informació és la matèria primera que necessitem per a crear coneixement. Tots tenim accés a la informació de qualsevol tipus i aquesta és molt abundant i variada.
  • Instruments per a tot tipus de procés de dades. Els sistemes informàtics, integrats per orinadors, perifèrics i programes, ens permeten realitzar qualsevol tipus de procés de dades de manera ràpida i fiable. Podem accedir tot tipus d’informació si disposem de les eines requerides. Hi ha instruments per a tot tipus de procés de dades.
  • Canals de comunicació immediata, sincrònica i asincrònica, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona i institució del món mitjançant l’edició i difusió de la informació.
  • Canals d’informació: síncrona (diverses persones poden parlar al mateix temps) asíncrona (primer una persona envia un missatge i després, l’altra contesta).
  • Emmagatzematge de grans quantitats d’informació en petits suports de fàcil transport. Tenim la possibilitat de guardar gran quantitat d’informació en eines que ocupen un espai molt menut.
  • Automatització de tasques (per exemple: correu de google per a informar-nos de les tarees de la agenda amb google calendar), mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzen els ordinadors.
  • Interactivitat. Els ordinadors ens permeten “dialogar” (dialogar amb l’ordinador, podem tocar amb els dits si la pantalla és tàctil...).
  • Homogeneització dels codis emprats per al registre de la informació mitjançant la digitalització de tot  tipus d’informació.
  • Instrument cognitiu que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.


5.- Limitacions de les TIC

  • Problemes tècnics (principal): incompatibilitats entre diversos tipus d’ordinador i sistemes operatius.
  • Falta de formació: la necessitat d’uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones amb intenció d’usar-les, han d’aprendre. Necessitat d’aptituds i actituds favorables.
  • Problemes de seguretat. Circumstàncies com el risc que es produeixen accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a Internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar en les botigues virtuals.
  • Barreres econòmiques. A pesar del progressiu abaratiment dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies.
  • Barreres culturals. L’ idioma dominant, l’anglés, en el qual es trobem molts dels documents o instruccions. Moltes referències i informacions d’Internet, etc.


INFORMACIÓ ADDICIONAL

Imatge sobre la proporció d'usuaris d'Internet.




Aquest mapa mostra la proporció d'usuaris d'Internet al món (any 2002) on es pot apreciar clarament la concentració als països del nord. 
Per millorar la nostra societat on abunden les TIC, un dels principals objectius hauran de ser lluitar contra qualsevol diferència i desigualtat entre els diferents països.


Què es necessita per a un ambient d'aprenentatge enriquit per les TIC?




(http://www.eduteka.org/imgbd/22/22-27/modelodirec.gif)


Amb aquest esquema, podem entendre més visualment, que les TIC no funcionen per sí mateixa, sinó que depenen de l'ús que nosaltres fem i les explicacions que reben els nostres alumnes sobre el seu funcionament. A més, també podem observar molt resumidament, quins són els recursos digitals i les infraestructures TIC que ens permeten aconseguir un abient d'aprenentatge enriquit per les TIC.


CITA RELACIONADA AMB LES TIC I LA SOCIETAT

"La sociedad de la información genera un proceso de dualización social."   (Elboj, 2000, p.62)

Cada vegada hi ha més sectors socials que no apleguen a eixes capacitats mínimes que la societat de la informació exigeix, de selecció i processament de la informació.