divendres, 28 de març del 2014

TEMA 6: EINES DE LA WEB 2.0: CLOUD COMPUTING

(tema 12 del manual)

Índex:

1.      Computació en núvol
2.      Avantatges del Cloud Computing
3.      Desavantatges del Cloud Computing
4.      Tipus de Núvol
5.      Aplicacions educatives en el núvol



1.  Computació el núvol. 

     El terme núvol s’empra per a fer referència a que nosaltres no només podem accedir a la informació que tenim al nostre ordinador. 

     És el terme per designar als ordinadors en xarxa que distribueixen capacitat de processament, aplicacions i grans sistemes a moltes màquines.

      Les aplicacions basades en tecnologia núvol no funcionen en un sol ordinador, sinó que es difonen per tot un cluster distribuït, utilitzant espai d’emmagatzematge i recursos informàtics de tantes màquines.

    Ens dóna l’opció de treballar en pàgines web on podem afegir la nostra informació (ex.:google drive) sense haver de tenir-la al nostre ordinador.


Els serveis de computació en xarxa tenen 3 nivells:

Nivell 1: aplicacions que tenen una sola funció a les quals normalment s’accedeix mitjançant un ordinador. Per exemple: gmail.

Nivell 2: ofereix la infraestructura sobre la qual es fabriquen i funcionen aquestes aplicacions. Per exemple: App Engine.

Nivell 3: són els que ofereixen recursos purament informàtics sense una plataforma de desenvolupament.  Exemples: GoGrid, Elastic, Computing Cloud.


2.      Avantatges del Cloud Computing.

-      En el núvol es consumeix solament l'energia necessària, la qual cosa contribueix a l’ús eficient de l’energia.

-       No existeix la caiguda del servidor perquè sempre hi ha algú controlant-la, de manera que no cal esperar que siga arreglat.

-      Les actualitzacions són automàtiques i es conserven totes les personalitzacions que hàgim introduït.

-      Es pot començar a treballar ràpidament en qualsevol aplicació.

-      Es pot prescindir d’instal·lar qualsevol tipus de maquinària i, per tant, requereix molta menys inversió.

-      Les infraestructures utilitzades tenen una majora capacitat.


3.      Desavantatges del Cloud Computing

-      La disponibilitat d’aplicacions depén de la disponibilitat d’accés a Internet.

-      Tots els treballs i dades de l’usuari estan en el núvol, de manera que si hi hagués algún problema es por posar en perill la seguretat dels nostres materials.

-      L’usuari no disposa de còpies de seguretat, com podia tenir-les quan el programari que utilitzava podia estar instal·lat.


4.      Tipus de núvol

-          Els núvols públics:

o   Manejades per altres persones i alberguen el treball de molts
   clients.
o   Els sistemes d’emmagatzematge són comuns.
o   Els servidors, la xarxa i els discos , també els serveis que són
   gratuïts solen estar situats en aquest tipus de núvols.

-          Els núvols privats.
o   Millor opció per a les empreses o organitzacions que volen tenir
   un servei propi amb les aplicacions que desitgen, a mesura de
   les seves necessitats.
o   Són els propietaris del servidor, disc.



5.     Aplicacions educatives del núvol:

-      Google Docs. Per a l’elaboració compartida de documents, fulls de càlcul, presentacions…

-      Dropbox. Permet als usuaris deixar qualsevol arxiu en una carpeta designada. Aquest arxiu és sincronitzat en el núvol i en tots els altres ordinadors del client. Té suport per a historial de revisions, de manera que els arxius esborrats poden ser recuperats.

    Ambdues aplicacions proporcionen ordinadors virtuals a estudiants i personal sense necessitat que cada persona posseeix un ordinador portàtil o de taula. Solament és necessari un navegador i accés a internet per disposar d’emmagatzematge i recursos il·limitats.



INFORMACIÓ ADDICIONAL

Oponió personal:

    Jo, que sóc estudiant d'universitat, trobe que el cloud computing és realment útil. Moltes són les vegades en què ens demanen fer treballs en grup i, és clar, a la universitat, els companys d'una mateixa classe som de diversos pobles. I quan en una de les assignatures del divendres ens demanen fer un treball en grup per a entregar dilluns (o, inclòs en aquelles en què ens donene un major marge), arriba el nostre dilema: on i quan? 

     Fins que recordem la genial idea del cloud computing que arriba per a resoldre el problema i diem: no et preocupes, jo m'encarregue d'aquest punt, tu d'aquest i tu d'aquest altre i, a poder ser, entrem les tres el dissabte pel matí en Google Drive per veure com va quedant el treball. 

     I, aleshores, ens n'adonem que sense tindre eixos arxius al nostre ordinador, podem treballar amb aquests i, el més important: totes podem accedir a una mateixa informació, al mateix temps i interactuar amb aquesta! Aquestes són els principals avantatges del cloud computing.


Imatge representativa del cloud computing:



    Aquesta imatge representa, d'una forma més gràfica, el significat del cloud computing. A una mateixa informació que hi ha a Internet es pot accedir de diverses maneres, amb diversos recursos encara que en ningún d'aquests estiga guardada dita informació.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada