divendres, 25 d’abril del 2014

Pràctica 8

FEM UNA WEBQUEST AMB GOOGLE SITES



Quins passos hem de seguir per a elaborar una WebQuest?

Per a elaborar una WebQuest amb Google Sites, el primer que hem de saber és com accedir-hi. Per a arribar fins al pount en què tinguem creada la nostra pròpia WebQuest, seguirem els següents passos: 

1. Fiquem Google Sites en Google i punxem sobre la primera opció que ens surt.

2. En la pàgina que ens apareixerà nova, fiquem el nostre correu electrònic i contrassenya i punxarem Aceptar per a arribar a la pàgina principal de Google Sites.


3. Punxem en crear i la millor opció és triar la plantilla en blanc perquè després ens resultarà més còmode fer qualsevol modificació. A continuació, en Nombre del sitio fiquem el nom que volem per a la nostra WebQuest. Entenem i copiem el codi de seguretat.


Quan l'hagem creada, ens surtiran a la pantalla unes icones que ens donaran diferents opcions:



4. En el nostres cas, de tots els temes que es mostren, triarem el primer que és el que està en blanc. D'aquesta manera, el treball ens resultarà més senzill.

5. Una vegada ja podem accedir a la nostra pàgina de Webquest, en el dibuix on apareix el llapis a la part de dalt a la dreta, cliquem.A aquest primer nou apartat li posarem el nom de: 0. Presentació

 
6. Cliquem sobre el símbol + (dreta del llapis) i estarem elaborant una pàgina nova. Tindrem en compte per a la nostra WebQuest: col·loquem la pàgina en el nivell superior (si li donem a classificar, la pàgina se situarà en últim lloc). Per a crear una nova pàgina dins d'una pàgina que ja tenim, punxarem en fer una nova pàgina i punxarem en classificar per posar el punt en el que volem afegir-la i ja no la col·locareme en el nivell superior.


MÉS OPCIONS DINS DE L'ELABORACIÓ DE LA WEBQUEST:

  • Per a borrar o modificar, seleccionem la pàgina en questió i punxem la rodeta on ens apareixerà l’opció d’eliminar.
  • En la part superior (primerament punxant sobre al llapisera) ens surtirà una barra de ferramentes on podrem triar el tipus de lletra, el disseny del text…

  • En diseño (una de les pestanyes) podem escollir quina situació tindran les lletres del text que afegirem.

  • En tabla, podem afegir-ne una i només arrastrant ja podrem triar les dimensions que vulguem.

  • Formatejar: podem modificar el títol, subtítol…

  •  Insertar: podem insertar imatges, enllaços, videos de Youtube (afegint només la seua direcció)…
    Funciona com un Word. També hi ha mapes, gràfics, quadres de text...
  • Dins del dibuix de l'engranatge hi ha: 
 - Historial de revisionspodem veure què ha canviat cada persona si som diverses persones les que hem de crear la WebQuest.
  
- Opció de configuració de la pàgina: determinar si volem mostrar titulo de la pagina, mostrar enlaces de subpaginas, permitir archivos adjuntos, permitir comentarios.

-   Administració del lloc: tenim el nom del lloc establert i podem canviar-lo (es correspon amb el títol de la Webquest), podem clicar en pàgina de destino i ens enviarà al que anomenem landing page, triarem la primera pàgina que volem que aparega quan algú vulga veure la nostra WebQuest.
Dins de administració, tenim una opció que diu: temas colores i fuentes. Amb açò, podrem anar canviant el disseny de les nostres pàgines (si canviem el tema, es canvia en totes les diapositives). Podem canviar el color, ficar imatges, modificar el disseny de les diverses parts de les pàgines de la WebQuest (capçalera… ). Saber que aquests canvis quedaran guardats en totes les pàgines.

Compartir i permisos: en aquesta opció ens surtirà una URL que agafarem si el volem compartir. També podem compartir-lo amb altres presones (amb Gonzalo el compartim: dcyade@gmail.com).

Modificar el diseño del sitio: Habilitar o  inhabilitar, si punxem en habilitar, ens apareix una maneta i la pestanya de presentació i quan passem la mà per ahí, ens surten diverses opcions. 

- Añadir página, ahí ens apareix el mapa del lloc, donem a buscar i surt la pàgina i donem a acceptar i ja ens surt on nosaltres volem. Per a afegir una altra pàgina: punxem en editar navegación horizontal. I així, succesivament per a afegir totes les pàgines que vulguem anar col·locant en la part superior. Com hem explicat abans, també podem triar nosaltres mateixos on volem col·locar cada página nova. Açò ens servirà per a tindre les pestanyetes organitzades de la nostra WebQuest.


Els apartats més comuns de les WebQuests i els que trobarem a la nostra, són 7:





0. Presentació: podem afegir vídeos, fotos... relacionats amb la nostra WebQuest. No hem d'oblidar de ficar els nostres noms i el títol de la WebQuest.




1. Introducció: aprofitem per a justificar l'elecció del tema que es tracta en al WebQuest.




2. Tasca: hem de tindre en compte l’objectiu final per a saber què hem de treballar a través de les tasques. No confondre l’objectiu final amb la tasca final.




3. Procés: de forma molt breu, resumim els objectius de cadascuna de les activitats. En cada activitat, ja desenvoluparem els propis objectius. En cadascuna de les 7 tasques indicarem què ha de fer l'alumne.



TASCA 1






TASCA 2


TASCA 3


TASCA 4


TASCA 5


TASCA 6


TASCA 7



4. Avaluació: és important tindre una rúbrica d'avaluació i incloure en aquesta tots els apartats que més ens interesse avaluar, és a dir, saber com volem dissenyar-la.





5. Conclusió: reflexió nostra en el que justifiquem l’ús de la WebQuest. Explicar-la i anticipar-no un poc al que pot passar quan l’apliquem en classe. Plantejar un poc en la conclussió els problemes i avantatges com si nosaltres ja l’aguerem usat i els puguérem anticipar a l'ús de la WebQuest per part dels alumnes.




6. Bibliografia: d’on hem tret la informació, les Webquests que hagem visitat com a material consultat. En cada acivitat podem ficar material d’ajuda per a l’alumne i també el podem afegir en la bibliografia.




7. Orientacions per al professor: una petita guia bàsica didàctica: començaríem explicant açò en classe, posteriorment…, per finalitzar, acabarem elaborant un teatre ja que…



INFORMACIÓ ADDICIONAL


Què és una WebQuest?


Una WebQuest és una ferramenta que consisteix en una activitat orientada a la investigació i on els alumnes han de buscar la informació, majoritàriament, en pàgines d'Internet que són oferides com a enllaços. És a dir, els alumnes duen a terme una investigació guiada. D'aquesta manera, es pot evitar en la major mesura del possible que la recerca d'informació es desvíe i els alumnes es distraguen buscant altres tipus d'informació a Internet.



Fem una Webquest

Quina millor manera d'aprendre a fer una Webquest que fent-la? Doncs, això hem fet nosaltres! 



Aquesta és una captura d'imatge de la pàgina d'inici de la nostra WebQuest: Sí sí sí Mafalda ja és ací. El nostre objectiu creant aquesta WebQuest és de el donar a conèixer un poc més els continguts i altres característiques dels còmics i, més concretament, de Mafalda ja que aquest any és el seu 50 aniversari. A continuació, deixe l'enllaç d'aquesta WebQuest per a que pugueu veure quins són els apartats i què podem treballar dins de cadascun d'ells d'una manera més pràctica: 

https://sites.google.com/site/comicambmafalda/


Raons per a usar la WebQuest a l'aula.

Hem de tindre molt present que les noves tecnologies que usem a l'aula han de tindre un objectiu clar i les adaptacions necessàries per als nostres alumnes. A continuació, esmentarem moltes de les raons que justifiquen per què les WebQuest poden ser una ferramenta molt útil per a usar als centres educatius:


  1. Per comoditat: podem usar WebQuest ja elaborades si aquestes s'adapten al que nosaltres estem buscant.
  2. Per introduir l'aprenentatge per tasques: és una forma d'aprendre fent.
  3. Per treballar de manera cooperativa i col·laborativa: els alumnes poden treballar amb la WebQuest en grup i, al mateix temps, desenvolupar les seues pròpies habilitats i la seua responsabilitat dins del grup.
  4. Per incloure el treball amb les TIC a l'aula: ajuden a dur a terme activitats més visuals i motivadores.
  5. Per a que els alumnes treballen de manera autònoma: si cadascun d'ells té una tasca concreta a fer dins del treball en grup.
  6. Per treballar disciplines, competències i qualsevol tema contextualitzant-lo amb el que s'estiga estudiant a classe.
  7. Per ser innovadors i evaluar d'una manera diferent: ens permet reflexionar i millorar el nostre treball.
  8. Per anar més enllà dels llibres: hui dia hi ha recursos molt interessants que, al mateix temps que poden fer més pràctic el nostre treball, poden motivar els nostres alumnes.
Ara, com a bon mestre o mestra, pensa quines poden ser les raons que justifiquen l'ús de la WebQuest a la teua classe i anim'at!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada