dimecres, 30 d’abril del 2014

Tema 11

Desenvolupament Curricular i Aules Digitals


Tema 18, p. 337

   ÍNDEX

  1. Què són els objectes d'aprenentatge?
  2. On trobar objectes d'aprenentatge?
  3. Llicències en Internet.


1. Què són els objectes d'aprenentatge?

És qualsevol element que emprem per a aprendre.

Més detalladament:

És qualsevol entitat digital, o no digital, que pot ser usada, reutilitzada o referenciada durant l'aprenentatge recolzat per la tecnologia. Com a exemples d'objectes destaquem:
  • Contingut multimèdia
  • Contingut Instructiu
  • Objectes d'aprenentatge
  • Programari educatiu i eines de programari
  • Persones, organitzacions o esdeveniments referenciats durant l'aprenentatge recolzat tecnològicament.
D'altra banda, els objectes d'aprenentatge estan regits per metadades, que són dades i regles sobre dades, en el nostre cas, ens proporcionen dades sobre els recursos d'aprenentatge i la seva utilització.

(p.341)



2. On trobar objectes d'aprenentatge?     (344 i 345)


  • Projecte Agrega. Aquesta iniciativa elaborada pel ministeri d'Educació ofereix gran quantitat de recursos. Disposa d'un cercador avançat amb el que és possible localitzar els materials desitjats segons el nivell educatiu, nivell d'agregació o format i, en general, per qualsevol característica descrita en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptada a les nostres necessitats es tindrà en compte la plataforma d'Elearning i el nostre LMS. El resultat és un arxiu en format ZIP.
  • Projecte LearningSpace. En aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en forma de cursos online, que poden ser descarregats en forma SCORM o Common Cartridge. Triant qualsevol d'aquests formats s'obtindrà l'objecte d'aprenentatge en format ZIP.

Agrega.educació.es és un centre de recursos per a l'educació que ofereix materials didàctics. Poden ser descarregats en diversos idiomes.

Clic.xtec.cat/ca és una altra pàgina on podrem trobar objectes d'aprenentatge.

Buscar en Google Proyecto Agrega, cliquem la segona opció.



3. Llicències en Internet.   (pregunta d'examen)

A continuació, citarem i explicarem breument tres de les llicències en Internet. Aquestes són: Copyright, Copyleft i Creative Commons. Seguidament, veurem els tipus de llicències Creative Commons resumides en una taula.



Copyright: conjunt de normes jurídiques que la llei concedeix als autors respecte de les obres que hagen creat.

Algunes alternatives al Copyright són: Copyleft y Creative Commons. Aquestes llicències alternatives són conegudes com a llicències obertes, que permeten als autors cedir alguns drets sobre les seues obres i indicar que es poden utilitzar, modificar i compartir lliurement, sempre i quan es respecte l'autoria de l'obra.





Copyleft: elimina les restriccions de distribució o modificació imposades pel Copyright. El treball derivat ha de mantindre els mateixos drets d'autor que l'original.






Creative Commons: organització no gubernamental sense ànim de lucre l'objectiu de la qual és ajudar a reduir les barreres legals de la creativitat per mitjà de nova legislació i noves tecnologies. Amb aquest fi s'ha desenvolupat una serie de llicències, anomenades també Creative Commons, que permeten als autors cedir alguns drets sobre la seua obra. Els mateixos autors decideixen els drets que volen cedir. Així, de manera sencilla, gratuita i legal poden indicar el tipus d'ús que volen permetre de la seua obra.


Font: LLibre de text Nuevos escenarios digitales.
Font: http://www.cecarm.com/servlet/integra.servlets.Imagenes?METHOD=VERIMAGEN_129973&nombre=_res_720.jpg

Font d'imatges:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Copyright.svg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Copyleft.svg/512px-Copyleft.svg.png
http://creativecommons.org/images/deed/cc-logo.jpg


INFORMACIÓ ADDICIONAL

Vegem un documental:


Font: https://www.youtube.com/watch?v=A6nEi2Z0KVg

Amb aquest breu vídeo,podrem aclarir alguns dels dubtes que ens sortisquen. El punt més possitiu que hi trobe és que explica uns conceptes clau de manera molt clara i les seues imatges ajuden a entendre millor el que es va comentant. Els conceptes clau que explica són: 

- la propietat intel·lectual i els seus tipus 
- drets d'autor i els seus tipus:
  • drets morals
  • drets d'explotació
- el copyright

Però no només ens parla sobre definicions, sinó que també hi inclou la història del copyright i les seues modificacions amb el pas del temps.
Us convide a que el vegeu!


Un a un:


Amb aquesta imatge podrem saber quin és el significat de cadascun dels símbols que fem usar per a indicar el tipus de llicències.



Imatge treta de: http://es.creativecommons.org/blog/licencias/


Opinió personal:

Considere aquest tema molt important per a ser conegut i estudiat per qualsevol persona i, més encara, per als estudiants d'aquest grau que serem futurs mestres.
Moltes vegades, un mestre pot trobar informació a Internet que trobe valiosa per a les seues classes i els seus alumnes i que la faça servir com a informació d'elaboració pròpia. És per això que tots hem de conèixer les llicències en Internet i els seus significats. D'aquesta manera sabrem quins materials podrem usar i com fer-ho o, potser alguns d'ells no els podrem manipular com realment ens agradaria però, almenys, sí podrem saber el motiu d'açò.

Exemple: si estem preparant una presentació per als nostres alumnes i afegim fotografies o altra informació d'Internet, hem de ficar en alguna diapositiva final, o junt amb cada fotografia la font d'on l'hem estreta. Així, estarem fent ús de materials que ja hi ha a la red i, el més important, ho estarem fent de manera legal i estalviant-nos un fum de problemes.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada